Skip to content
In English

Författare

Martin Widmark

Martin Widmark, författaren till Halvdan Viking-serien, är född 1961 och bor i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas detektivbyrå.

År 2000 skrev han sin första bok, Att fånga en tiger, tillsammans med Joakim Lindengren. Sedan dess har han skrivit ett sjuttiotal böcker – allt från bilderböcker till lättläst till ungdomsböcker och läromedel. Idag finns hans böcker översatta till ett trettiotal språk och har i Sverige sålt i ca tre miljoner exemplar. Ända sedan år 2008 har han toppat listan över de mest utlånade författarna, och han har kommit etta i Bokjuryn varje år sedan 2004.

Att öka läsförståelsen bland barn och unga är något som Martin Widmark brinner för, och år 2012 startade han projektet En Läsande Klass tillsammans med stiftelsen Junibacken. Projektet har fått mycket uppmärksamhet, och i augusti 2014 tilldelades han av Sveriges regering medaljen ” Illis quorum meruere labores” av guld i 8:e storleken för ”hans utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning”.

Mats Vänehem

Mats Vänehem är både illustratör och arkeolog. Han är uppvuxen i Örebro, men flyttade till Stockholm år 1990 då han fick jobb som illustratör. Han har gått ett års estetisk grundutbildning på Sörängens folkhögskola i Småland och pluggat tre år på Stockholms universitet, där han tog examen från Kulturvetarlinjen.

I 15 år har han jobbat som arkeolog och har parallellt frilansat som tecknare. Det har mest blivit historiska faktaillustrationer som har använts i tidskrifter, avhandlingar, populärvetenskapliga böcker och liknande. De kan även ses i utställningar på olika museer runt om i landet. För några år sedan började han teckna barnböcker och samarbetar idag med Martin Widmark och gör bilderna till böckerna om Halvdan Viking.