Skip to content
In English

Frågor & Svar

Hur vinner jag Vikingaspelet?
Du vinner Vikingaspelet genom att vara den första som återvänder till din hemgård med en yxa, ett svärd och en bägare i din ägo.

Hur vet jag vilken Spelare/karaktär som är vem?
I Vikingaspelet kan du välja att spela med sex olika karaktärer, alla kända från böckerna om Halvdan Viking. Spelpjäserna är avbilder av karaktärerna från boken och skapade av illustratören Mats Vänehem. Om du är osäker vem som är vem eller vill veta mer om just din karaktär så hittar du en presentation här.

Hur fungerar det att offra?
När du hamnar på en ruta märkt med ”offra till Frej” får du välja om du vill offra några av dina silverstycken till guden Frej. Hamnar du på en ruta märkt ”offra till Freja” så får du välja om du vill du vill eller inte vill offra silverstycken till guden Freja.
Skrivaren antecknar sedan hur många silverstycken du har valt att offra.
Vandra vidare längst Midgårdsormen och om du har turen att hamna på en ruta märkt ”Offergåva” så avgör ett tärningsslag om du får tillbaka ditt offer. Slår du 1 -3 så får du offergåva från Freja (om du tidigare har valt att offra silverstycken till just Freja) om tärningen visar 4-6 får du tillbaka ditt offer från guden Frej.
Du får tillbaka det dubbla antalet silverstycken du har offrat.
Du får offra hur mycket silverstycken och hur många gånger du vill under spelets gång.

Vad betyder offergåva?
Offergåva betyder att du får tillbaka det du har offrat plus lika många silverstycken till. Exempelvis om du har offrat 6 silverstycken till Freja, hamnar på ”Offergåva” och slår sedan 1-3 på tärningen. Då får du tillbaka 12 stycken silverstycken.

Vilken handelsplats ska jag välja och hur kommer jag ihåg vilken som är min?
I början av spelet väljer alla spelare en hemgård, det är även till denna gård du ska ta dig tillbaka för att vinna hela spelet.
För att komma ihåg vilken handelsplats som är din kan du lägga ut en vaktbricka eller markera med något annat du har hemma.

Vem var Frej och Freja?
Frej och Freja är gudar från den nordiska mytologin och var tvillingar. De var gudarna som människor på vikingatiden oftast bad till. Frej och Freja styrde över livsviktiga saker för bönderna, som växtlighet, boskap, barnafödande och handel. Och de två gudarna påverkade även vilka som blev vänner och blev kära.

 Jag kommer inte på något att skalda om, finns det någon hjälp?
Här kommer lite inspiration på ord du kan skalda om:

  • Mugg – Drick ur din mugg, så slipper vi ditt tugg
  • Gris – Du din gris, ät lite ris.
  • Yxa – Hugg med din yxa, ingen tid att lyxa.
  • Svärd – Du kan inte svinga svärd, för du är inte värd.
  • Gård – Gå hem till din gård, din lilla mård.
  • Mjöd – Släck din glöd, med bröd och mjöd
  • Skor – Jag gillar dina skor, de är lika fina som två kor

Hur kan jag använda genvägar?
Genvägarna visas som pärlband ute på spelplanen. De kan du använda när du har säkrat en handelsplats och gör det enklare att förflytta dig över spelplanen. Genvägen tar du i ett slag och förflyttar dig då direkt till genvägens slut-ruta.